Owsianka tylko na słodko? Na szczęście nie!
Pierwszy raz wytrawną owsiankę zaserwowała mi babcia. Tak, tak! Babcia wie co dobre i wtedy też nie spodziewała się, że aż tak mi zasmakuje!
To był bardzo prosty przepis, z którego danie serwowała do obiadu. Bulion warzywny i jazda. No, to jazda!
Dzisiaj prezentuje Wam 5 przepisów na wytrawne owsianki – czy to na śniadanie, czy na obiad. Jakkolwiek podane – owsianka to typowo sportowe jedzenie.
1. Podstawowy przepis na wytrawną owsiankę na bulionie
Składniki:
- Słony bulion warzywny lub warzywno-drobiowy – jak na rosół – 150-200 ml
- Płatki owsiane – 50 g
Przepis:
- Płatki zalej bulionem i gotuj do miękkości.
2. Owsianka z mozzarellą i pomidorami
Składniki:
- Płatki owsiane – 50 g
- Mozzarella / mozzarella light – 60 g
- Pomidorki koktajlowe – garść
- Świeża bazylia – 2-3 listki
- Oliwa z oliwek – łyżeczka
- Pieprz, sól
Przepis:
- Płatki zalej w rondelku wodą lekko powyżej ich poziom, dopraw szczyptą soli i pieprzu, gotuj na wolnym ogniu aż płatki będą miękkie. Opcjonalnie dodaj nieco wody.
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć pokrojone na pół pomidorki, sól i lekko podsmażyć.
- Ugotowane płatki dodać na patelnię lub od razu przełożyć do miski. Dorzucić pomidorki i świeżą bazylię.
- Na wierzch dodaj porwaną mozzarellę.
3. Omlet owsiany szpinak pomidor
Składniki:
- Płatki owsiane – 50 g
- Jajka – 2 sztuki
- Pomidorki koktajlowe – garść
- Szpinak – garść świeżego
- Oliwa z oliwek – łyżeczka
- Pieprz, sól, papryka wędzona, opcj. czosnek
Przepis:
- Płatki namocz w wodzie. Zblenduj z jajkami. Dodaj przyprawy i opcj. szpinak.
- Na rozgrzaną patelnię teflonową wlej oliwę lub przetrzyj ją papierem nawilżonym oliwą.
- Wlej ciasto, podsmażaj pod przykryciem, po 3 minutach przewróć na drogą stronę. Możesz od razu wrzucić warzywa.
- Przełóż na talerz. 🙂 Można podać z serem feta / mozzarellą zwykłą lub light i dipem – ketchup, ajwar, co tam chcesz.
4. Indyjski owsiano-kokosowy dhal
Składniki:
- Płatki owsiane – 50 g
- Mleczko kokosowe – 70 ml
- Płatki migdałowe – 15 g
- Skyr, naturalny – 150g
- Szczypior siekany lub świeża kolendra – 2 łyżki
- Przyprawa curry, papryka słodka, chilli suszone, imbir świeży – kawałeczek, opcjonalnie kumin mielony
Przepis:
- Płatki zalej wodą i ugotuj, dodaj mleczko kokosowe i gotuj do uzyskania gęstej konsystencji.
- Dodaj kolejno: curry, paprykę, kawałeczek imbiru świeżego lub nieco suszonego (zależnie od tego, jak bardzo go lubisz – łatwo przesadzić ), nieco kuminu mielonego. Wymieszaj, przykryj.
- Na rozgrzaną patelnię wsyp migdały, chwilę podprażaj z dodatkiem suszonego chilli i soli.
- Posiekaj szczypior lub dodaj świeżą kolendrę.
- Owsiankę przełóż do miski, dodaj szczypiorek i posyp całość migdałami. Obok podaj naturalny skyr lub serek naturalny homogenizowany dla zrównoważenia ostrości naszej potrawy i ekstra białka.
5. Śniadaniowa szakszu-owsianka
Składniki:
- Płatki owsiane – 50 g
- Jajka – 2 sztuki lub Tofu – 150g
- Pomidory z puszki – 200g
- Pietruszka / szczypior – 2 łyżki
- Przyprawa oregano, pieprz, sól, bazylia
- Oliwa z oliwek – łyżeczka
Przepis:
- Na oliwę wrzucić pomidory i je podsmażyć, doprawić.
- Dodać płatki owsiane, razem dusić.
- Wbić pod koniec jajka lub dodać tofu (w tej opcji lepiej podsmażać i dusić z pomidorami)
- Przełożyć do miski, na wierzch podać zieleninę.
- Opcjonalnie skropić oliwą smakową. /jeśli potrzebujesz ekstra energii :D/
Dzisiaj zjadam taką drożdżówkę na drugie śniadanie. 🙂
Administratorem danych osobowych zbieranych za pośrednictwem sklepu internetowego jest Sprzedawca Dieta Sportowca - poradnia dietetyczna i blog, Dorota Traczyk-Bednarek. Dane są lub mogą być przetwarzane w celach oraz na podstawach wskazanych szczegółowo w polityce prywatności. Polityka prywatności zawiera pełną informację na temat przetwarzania danych przez administratora wraz z prawami przysługującymi osobie, której dane dotyczą. Kontakt z administratorem: kontakt@dieta-sportowca.pl