Jesteś tym, co Twoje jadło jadło

Dlaczego tak ważne jest, skąd pochodzi nasze mięso?Nie myśl teraz: “i tak będę kupował kurczaka z polo, a wieprzowinę z mięsnego za rogiem”, tylko czytaj dalej!Oczywiście zwierzaki lepiej jedzą = o ile nie jedzą zbóż, tylko trawę = zawartość kwasów omega-3 w ich mięsie jest WIĘKSZA! <- w przypadku masowych hodowli, w których zwierzaki dostają …

Continue Reading

Jaglana czy owsiane?

  Jeszcze parę lat temu nie było o niej zbyt głośno. Panowała owsiankomania i nikt nie mówił o glutenie a o pełnoziarnistych produktach, o dodawaniu kolejnych porcji otrąb pszennych czy żytnich by podbić błonnik i zahamować głód.   Przekonani, że robimy sobie DOBRZE, robiliśmy prawdopodobnie źle… zwłaszcza, jeśli dodawaliśmy do niej masę otrąb, a nasz …

Continue Reading

Lepsza regeneracja – co zjeść?

Potrzebujesz recepty na szybką regenerację? Poza uzupełnieniem energii zaraz po wysiłku, posiłkiem złożonym z węglowodanów z dodatkiem białka i umiarkowaną ilością tłuszczu warto skupić się na takich produktach, które będą dostarczały zarówno kwasy omega-3 jak i magnez.Badania wskazują na to, że połączenie magnezu z omega-3 daje wzmocniony efekt – oznacza to jeszcze więcej mocy na treningu i …

Continue Reading

“Czego się napijesz?” Alkohol w diecie sportowca cz.2

Zapraszam do pierwszej części  tych, którzy nie czytali. Dzisiaj chciałabym napisać nieco o tym JAK pić, żeby skutki były najmniej dotkliwe, żebyśmy nie cierpieli po kieliszku wina wypitego w dobrym towarzystwie czy nawet nieco większej ilości alkoholu wypitego raz na jakiś czas na imprezie ze znajomymi – żeby była jasność – nikogo nie namawiam do spożywania …

Continue Reading

Nie słuchaj trenera, lekarza, dietetyka i nie stosuj diet, które mają nazwy…

Nie słuchaj wszystkich tych, którzy mówią Tobie, że masz jedno wyjście, że tylko TAKA dieta pomoże Tobie wzmocnić, regenerować i pielęgnować organizm. Nie słuchaj, kiedy mówią Tobie, że MUSI być tak i TYLKO tak – podczas gdy po spróbowaniu czujesz, że to nie jest właściwe i dostosowane do Ciebie. Dlaczego o tym wspominam? Ponieważ najwłaściwszym …

Continue Reading

Antyoksydanty dla sportowców

Jakie są wasze ulubione owoce? Wielokrotnie wspominałam jak bogatoodżywczym owocem są BANANY, ale w okresie, kiedy są dostępne – warto zajadać się owocami jagodowymi. TRUSKAWKI, maliny, jeżyny, jagody, borówki.  Poza tym porzeczki i agrest. Dlaczego?Owoce jagodowe (truskawki, maliny, jeżyny, jagody) są cenionym i jednym z najlepszych źródeł ANTYOKSYDANTÓW. Mają bardzo wysoki potencjał antyoksydacyjny – oznacza to tyle, że pomagają naszemu …

Continue Reading

2. Z cyklu – wszystko o węglach

O ile na codzień warto trzymać węglowodany w ryzach, o tyle dobrze przed startem trochę się nimi doładować- wynika to z prostej zależności!Jeśli codzienny trening wykonujemy na małych zapasach glikogenu mięśniowego przyzwyczajając organizm do czerpania energii z tłuszczu- podczas startów będzie chętnie korzystał i z tłuszczu (tak, jak został nauczony) i z dodatkowego power-doładowania w …

Continue Reading

Na jakim paliwie jedziesz?

Zastanów się- co będzie dla Ciebie najlepszym paliwem na długi, jednostajny wysiłek?Nasz organizm czerpie wówczas znaczną część energii w tłuszczu- im dłuższy wysiłek, tym proporcjonalnie więcej kwasów tłuszczowych a mniej zapasów glikogenu mięśniowego przeznaczane są na potrzeby energetyczne.Chociażby ten fakt powinien nakłonić nas do namysłu.  Chcę podkreślić, że nasze mięśnie mają ograniczone miejsce na gromadzenie …

Continue Reading
Sól himalajska

Solisz? – Sól w diecie sportowca

Dziś o tym, abyście solili.  Dieta o niskiej zawartości soli (a dokładnie sodu) może spowodować poważne konsekwencje dla zdrowia i wyższą ogólną śmiertelność, szczególnie w obecności niektórych przewlekłych dolegliwości zdrowotnych i przy współistnieniu szkodliwych dla zdrowia czynników. Nie tylko nadmiar sodu w diecie jest wysoce szkodliwy (chyba każdy z was słyszał o tym, że podnosi …

Continue Reading